Υπάρχουν λάθη που σε καταστρέφουν, και υπάρχουν λάθη που σου ανοίγουν τον δρόμο. Το δικό μου λάθος ήταν ότι πάτησα το κουμπί "αγορά μπόνους" σε ένα φρουτάκι ενώ ήμουν μεθυσμένος, στις δύο το πρωί, σε μια πλατφόρμα που δεν ήξερα καλά. Αλλά ας πάρω τα πράγματα από την αρχή. Το όνομά μου είναι Βαγγέλης, είμαι 39 ετών, δουλεύω ως μηχανικός σε μια εταιρία τεχνολογίας, και έχω μια μανία με την τελειότητα – όλα πρέπει να είναι στη θέση τους, υπολογισμένα, ελεγμένα, απολύτως υπό έλεγχο. Αυτή η μανία με έχει βοηθήσει στη δουλειά, με έχει καταστρέψει όμως στην προσωπική μου ζωή. Η γυναίκα μου με άφησε πριν δύο χρόνια γιατί "δεν αντέχεται η ζωή με ρομπότ", όπως είπε. Εγώ την κατάλαβα, αλλά δεν μπορούσα να αλλάξω. Μέχρι που ένα βράδυ, μετά από μια δύσκολη μέρα με προθεσμίες και ένα αφεντικό που με είχε εξαντλήσει, αποφάσισα να πιω. Όχι λίγο – αρκετά. Ήθελα να χάσω τον έλεγχο, να κάνω κάτι ανόητο, να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι δεν είμαι μηχανή. Εκείνο το βράδυ, μεθυσμένος, άνοιξα ένα λογαριασμό σε μια πλατφόρμα που μου είχαν προτείνει εδώ και καιρό.
Δεν θυμάμαι καν πώς την πρωτοάκουσα. Μάλλον από έναν συνάδελφο που είχε πει "αν ψάχνεις
τα καλυτερα καζινο online για απλό παιχνίδι, αυτή είναι καλή". Θυμάμαι όμως ότι όταν μπήκα, τα χρώματα ήταν ζεστά, η μουσική χαλαρή, και υπήρχε ένα παιχνίδι με φρούτα – το πιο κλασικό, το πιο απλό, σχεδόν γελοίο. Είχα καταθέσει 50 ευρώ, ένα ποσό που δεν με πόνεσε, και άρχισα να πατάω περιστροφές χωρίς να σκέφτομαι. Εκείνη την ώρα, ο μεθυσμένος εαυτός μου δεν ενδιαφερόταν για RTP, για variance, για στρατηγικές. Ενδιαφερόταν μόνο για τα φώτα. Κάποια στιγμή, το παιχνίδι μου πρότεινε να αγοράσω ένα μπόνους αντί να περιμένω να το ενεργοποιήσω φυσικά. Η αγορά κόστιζε 40 ευρώ. Ο ψύχραιμος Βαγγέλης θα το απέρριπτε αμέσως – ήταν πολλά για ένα ρίσκο. Ο μεθυσμένος Βαγγέλης όμως πάτησε "αγορά" χωρίς δεύτερη σκέψη. Ήταν ένα λάθος. Απόλυτο, ξεκάθαρο, αντι-επαγγελματικό λάθος. Και αυτό το λάθος μου χάρισε 2.000 ευρώ μέσα σε τρία λεπτά.
Δεν θυμάμαι ακριβώς τι συνέβη. Θυμάμαι μπόνους, δωρεάν περιστροφές, ένα σύμβολο που επεκτεινόταν, έναν πολλαπλασιαστή που χτύπησε στο 10x. Όταν ξεμέθυσα το επόμενο πρωί, κοίταξα το ιστορικό και είδα ένα ποσό 2.170 ευρώ. Πάγωσα. Δεν ήξερα αν είχα κάνει ανάληψη ή αν τα είχα χάσει ξανά. Μπήκα πανικόβλητος στον λογαριασμό. Τα χρήματα ήταν εκεί. Ολόκληρα. Ο μεθυσμένος εαυτός μου είχε κάνει μία μόνο ανόητη κίνηση και μετά είχε κλείσει το κινητό. Δεν είχε συνεχίσει, δεν είχε ξαναπαίξει. Απλά είχε πάρει το μπόνους, είχε δει τα λεφτά να ανεβαίνουν, και είχε πέσει για ύπνο σαν νήπιο. Εγώ ο νηφάλιος Βαγγέλης κάθισα και κοίταζα την οθόνη για δέκα λεπτά, αναπνέοντας βαθιά. Μετά έκανα ανάληψη. Ολόκληρο το ποσό.
Από εκείνη τη μέρα, κάτι άλλαξε μέσα μου. Δεν άρχισα να παίζω περισσότερο – αντιθέτως, σταμάτησα για τρεις μήνες. Αλλά άλλαξε η στάση μου απέναντι στο ρίσκο, στο λάθος, στον έλεγχο. Κατάλαβα ότι η ζωή δεν υπολογίζεται μόνο με spreadsheets. Κατάλαβα ότι μερικές φορές η καλύτερη κίνηση είναι αυτή που δεν έχεις προγραμματίσει. Και αυτό το μάθημα, το πλήρωσα με ένα λάθος που έκανα επίτηδες – μεθώντας για να χάσω τον έλεγχο. Δεν το προτείνω, μην παρεξηγηθώ. Αλλά για μένα ήταν καταλυτικό. Τα 2.000 ευρώ τα χρησιμοποίησα για να κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου: μια εβδομάδα στην Ιταλία, μόνος, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προορισμό. Γύρισα άλλος άνθρωπος. Πιο χαλαρός, πιο ανθρώπινος. Και όταν με ρωτάνε πώς τα κατάφερα, λέω "έκανα ένα λάθος". Δεν εξηγώ παραπάνω. Αλλά εσύ που το διαβάζεις, να ξέρεις: μερικές φορές τα λάθη είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι. Ειδικά όταν γίνονται σε μια πλατφόρμα που σέβεται τον παίκτη και δεν σε κλέβει. Από εκείνες που αν ψάξεις λίγο, θα βρεις ότι θεωρούνται τα καλυτερα καζινο online από όσους το κάνουν για την πλάκα, όχι για το βιοπορισμό. Εγώ το έκανα για την πλάκα, και μου γύρισε σε ταξίδι. Στην υγειά μας, λοιπόν, και στην τύχη που έρχεται όταν δεν την περιμένεις. Εγώ δεν την περίμενα. Αλλά την άρπαξα. Και αυτό μετράει.